Qasim Feature - Not topublish

I do not think this is approved topic .Check list for approval.
 File too late.
It is very small topic. can not publish it.

     سنجهوري جي مٺائي
محمد قاسم
اسان جنهن دنيا ۾ رهون ٿا  اُها رنگ به رنگي ۽ پورنور نظارن  سان ڀريل آهي.پرجڏهن اوهان ڪنهن سونهن يا نظارنن جي تصور  کي پنهنجي  عقل ۾ کڻي ڏسندو ته يقينن  هڪ سهڻو  ۽ دل کي موهيندڙ   منظر  ٺهيو وڃي    اگر ائين هي اوهان جي دل  جي پسنديدا شي جيئن کاڌو،  فروٽ ياڪا اهڙي شيءَجنهن کي کائڻ لاءَ دل بار بار چوندي آهي يا وري ڪا گھمڻ جي جاءَ هجي  انهي کي ڏسڻ جي  خواهش پيدا  ٿيندي آهي ائين وري مٺائي آهي جڏهن ٻارن وڏن،بزرگن يا مولن جي اڳيان  مٺائي جو ذڪر ڪيو وڃي جنهن ۾ گلاب جامن حلوو يا برفي جي ڳاله ايندي آهي ته  اُنهن ماڻهن جي دل ۾ کائڻ جي خواهش وڏي هوندي آهي پر ايتري مٺائي کائي  نه سگھندا آهين ڇاڪاڻ ته اُها مٺي وڌيڪ هوندي آهي پر يقينن  انهن جو شوق پورو ٿيو وڃي  اوهان  جي سامهون     حافظ مٺائي واري جو ذڪر ڪيون ٿا اوهان کي خبر آهي ته  هر علائقو  پنهنجي پنهنجي سڃاڻپ
۽ سونهن سان مشهور هوندو آهي  ائين ضلعي  سانگھڙ  جو هڪ تعلقو  سنجهورو آهي. هي  شهر ايترو مشهور  ۽  وڏو ته نه  آهي پر پنهنجي سونهن ۽ اندر جي خوبيين   سان پنهنجو نالو برقرار  رکيل آهي . هر شهرجي ڪانه ڪا خاصيت  هوندي آهي انهي  خاصيت  جي ڪري اُهو شهر مشهور  هوندو آهي.  جئين مٽياري جي آئسڪريم سنڌڙي جا پڪوڙا سانگھڙ جي مڇي ۽ هالا جو هنر ائين ئي هن شهر جي مٺائي تمام مشهورآهي. هن شهر جي مٺائي  سڄي سانگھڙ نه پر پري پوري سنڌ جي علائقن ۾ به سٺي حيثت رکي ٿي .هتي جي مٺائي کي هتي جا مڪامي ماڻهو وڏي چاهه ۽ شوق سان کائيندا آهن پري پري جا ماڻهو به آڊر تي گھرائيندا آهن. اگر هتي جو ماڻهو اگر دوست احباب يا ڪنهن رشتيدارن  ڏانهن  ويندو آهي ته مٺائي هتي جي  ضرور وٺي ويندو  آهي هون ته هن شهر جي  هر دڪان جي مٺائي پنهنجي  پنهنجي حيثيت رکي ٿي پر حافظ مٺائي  واري جي مٺائي جي ڳالهه الڳ آهي ائين ته هن جو نالو محمد حسن آهي پر حافظ هجڻ جي ڪري مشهور حافظ مٺائي واري نالي سان  آهياوهان کي خبر آهي ته  مسلمان  هجي يا هندو پر هر فرد  جون  عيدون يا شاديون مراديون يا خوشي جا ڏهاڙا ايندا رهندا آهن انهي ۾ مٺائي  وڏي چاه سان گهرائي ۽ کاڌي ويندي آهياُتي محمد علي نالي هڪ گاهڪ جيڪو مٺائي  وٺي  رهيو  هو   انهي کان پڇاءَ ڪيم ته انهي ٻڌايو ته مان هي مٺائي پنهنجي پٽ جيڪو دبئي ۾ ڪمائي ٿو انهيءَ  لاءَ وٺيو  ٿو وڃا ڇو جو اُتي مٺائي ملي ڪان ٿي  هنن کي چسقو حافط جي مٺائي جو لڳل آهي  پوء ڇو نه  گهرائين  انهي کان وڌيڪ  مٺائين جا مختلف   قسمهوندا آهن  جئين گلاب جامن حلوو جليبيون گجرن جو حلوو مائو وري مائي جا به ٻه قسم هوندا آهن ڀوڳل مائو ۽ برفي، اگر برفي جي  ڳاله ڪجي ته ان جو ذائقو ۽ مٺاس الڳ هوندو آهي اوهان کي خبر آهي ته  برفي ماڻهن۾ وڏي چائه ۽شوق سان کاڌي ويندي آهي پر جڏهن  برفي جي ڳاله اگر ڪو ڪندو آهي  ته  دل کي   انهي جي مٺاس ضرور ڇهندي  ويندي آهي اگر جيڪي ماڻهو مٺائي جا شوقين هوندا  آهن  انهن  جي اڳيان برفي يا گلاب جامن  جو ذڪر ڪيو وڃي ته يقينن انهن  جا وات  پاڻي پاڻي ٿيو وڃنحافظ مٺائي  واري جي برفي ته ڪمال جي آهي.   مقبول حسين جيڪو هي دڪان سڀالي رهيو آهي انهي   انٽرويو  ۾ ٻڌايو ته  اسان برفي  خالص کير مان ٺاهيندا آهيوانهي ڪرياسانجيبرفيذائقدار ۽ مزيدارهوندي آهياُنهيکانوڌيڪاسانجيمحنت۽ لڳنانهيبرفيجوذائقوبرقراررکيٿيشادين مرادين  تي ڪچو مائو مڻن  جي حساب سان آڊر ڪيو ويندو آهي  ڇاڪاڻ ته  زردو يا مٺا چانور ڪچي مائي کان سواءَ ٺهي نه ٿا سگهن جيترو مائو وڌيڪ اوترو  ذائقو وڌيڪائين ته  گلاب جامن کي پاڪستاني جي قومي مٺائي جو نالو ڏنو ويو آهي پر  برفي ۾ کير جي طاقت هجڻ جي ڪري انهي جو ذائقو الڳ ٿيو وڃي

نالو       محمد قاسم
 رونمبر         65
فيچر   سنجهوري جي مٺائي
 بيچ              2017





Comments

Popular posts from this blog

Naseem-u-rahman Profile محمد قاسم ماڪا

حیدرآباد میں صفائی کی ناقص صورتحال

Fazal Hussain پروفیسر ڈاکٹر رفیق احمدخان Revised